Er du klar over hvor mye smuss og bakterier som finnes i sminkekostene dine etter bare noen dagers bruk? Les hvordan du vasker sminkekoster.
I sminkepungen har de fleste mange, ulike produkter og der tilhørende sminkekoster. En kost til rouge, en til foundation, en til pudder og flere til øyenskygge. Men etter en stund samler det seg sminkerester, smuss og bakterier i kostene om du ikke rengjør dem. Sliter du med fet og uren hud, så er det svært viktig å sørge for rene sminkekoster for å hindre tilstoppede porer og bakterier, som kan gjøre problemet ditt verre.
– Ofte er det et ønske om å skjule uren hud ved å bruke foundation og andre sminkeprodukter. Men om sminkekostene ikke rengjøres ofte blir det en ond sirkel. Sminken kan gi mer uren hud, og derfor bør børstene vaskes skikkelig en gang i uken ved fet og uren hud, sier Orkla-ekspert Line Marie Krogsgård, som er hud- og kroppsterapeut.
Hun påpeker også at rene koster gir et mye bedre resultat på make-up’en.
– Selv om du ikke sliter med uren hud vil du oppleve at sminken legger seg bedre på huden ved rene sminkekoster.
Selv om du ikke sliter med uren hud vil du oppleve at sminken legger seg bedre på huden ved rene sminkekoster.
Her er Krogsgårds beste fremgangsmåte for å rengjøre sminkekoster.
– Før du går i gang kan det være lurt å finne frem et håndkle slik at du har noe å legge kostene på mens de tørker. Du må ikke la dem stå vertikalt i en kurv eller et glass, de må ligge nede. Helst med en liten forhøyning slik at børsten ligger lavest. Legg for eksempel tomme dopapirruller under håndkleet. På den måten unngår du at fuktigheten samler seg i selve skaftet, noe som kan føre til at limet løsner og børsten faller av skaftet, sier hun.
Krogsgård påpeker også at hun personlig foretrekker å bruke sminkekoster med syntetisk hår fremfor naturkoster.
– Disse er robuste og tåler vask og vedlikehold bedre enn naturbørster, og er dermed et bedre valg økonomisk. Når du rengjør sminkekostene dine ofte slipper du å kjøpe nye for å oppnå et godt resultat.
Sminkekoster med syntetisk hår er robuste og tåler vask og vedlikehold bedre enn naturbørster, og er dermed et bedre valg økonomisk.
Selve vasken starter med å fukte sminkekosten grundig i lunkent, rennende vann.
– Jeg foretrekker å bruke Zalo som vaskemiddel, men du kan også bruke Dr. Greves håndsåpe eller Klar oppvaskmiddel eller tøyvask. Ta litt såpe i hånden og jobb såpen inn i børsten. Vær nøye, særlig inn mot skaftet hvor mye sminkerester, smuss og bakterier samler seg. Skyll grundig til du ser at såperester og sminkerester er borte. Klem vannet ut av børsten. Legg sminkekosten til tørk på håndkleet og fortsett med neste.
Om du ønsker en mer effektiv og grundig kostvask kan du gå til innkjøp av en make-up-pad. Knottene på pad’en gjør vasken enda bedre.
– Men det går helt fint å vaske i håndflaten også, forsikrer Krogsgård.
Er du mye på farten, så har Orkla-eksperten følgende tips på lur:
– Bruk parfymefrie wipes til en overfladisk rengjøring av sminkekostene. Tørk godt av dem med wipe’en for å fjerne det verste av sminkerester. På denne måten forhindrer du mye smussdannelse, men du bør likevel vaske kostene grundig innimellom. Jeg vil anbefale å vaske sminkekoster minimum to ganger i måneden, helst oftere, avslutter hun.